zondag 1 juni 2008

Barcelona

Zoals gezegd in de San Sebastian post, ben ik naar Barcelona geweest. Voor zij die het niet weten, 4 jaar geleden heb ik 1 jaar in Barcelona gewoond en gestudeerd. Ik heb nog steeds veel vrienden ginder en probeer 1 of 2 keer per jaar terug te gaan.

Ja, Africa dus. Mijn partner in crime en steeds zeer goede host. Ik denk dat ze over de jaren met een 30-tal verschillende nationaliteiten heeft samengewoond. (beetje noodgedwongen, de huurprijzen in Barcelona zijn superhoog)
Haar overkomen steeds de grappigste dingen uit verstrooidheid, we noemen het "Africadas". Ze heeft ooit een vlucht naar Belgie gemist wegens vervallen paspoort, zij en ik zijn eens 12 uur onderweg geweest naar haar dorp (normaal 3 u op de bus), ik, en zij zelf ook niet, kan het aantal GSM's en jassen dat ze verloren heeft op cafe niet meer tellen.
Yacine. Hem moet je eigenlijk kennen om te weten hoe geschift hij eigenlijk wel niet is. Is van Frankrijk maar is terug in Barcelona gaan wonen.Als je met Yacine in een stad rondloopt, raak je hem steeds kwijt omdat hij het niet kan laten overal op te klimmen. Uitgaan is ook altijd een beetje speciaal, hij had altijd wel een of andere accesoire waardoor iedereen ons bekeek. Iemand met wie je je nooit verveelt (maar toegegeven, hij is ook een beetje vermoeiend)



Nacho. Woonde vroeger bij Africa. Hij is ook van Monzon. Leuke jongen, goed uitgaansgezelschap, goede kok. Hij was een beetje mijn prive-leraar Spaans 4 jaar terug.







Laura en Oscar. Ook van Monzon. Laura woont nu bij Africa. Heb heb ik leren kennen tijdens 1 van mijn bezoekje. Zijn super-super-grappig.







Geloof niks van de hardnekkige berichtgeving dat Catalunia zonder water zit voor de zomer, want het weekend dat ik er was, heeft het bijna non-stop geregend. Vrijdag hebben we ons er nog door gewaagd om te gaan eten en nog wat mensen op te zoeken, maar zaterdag was het echt ongelooflijk regenweer.

Nacho, aka el rey de la paella heeft dan maar voor ons allemaal (10 man) gekookt (3 keer raden wat). Supergezellige namiddag/avond. We zijn de ganse dag allemaal samen geweest, zitten babbelen en met de Wii gespeeld (ik ben verdorie goed in mariokart btw).

Ik zat er een beetje mee dat ik niet buiten kon rondlopen, maar het was gewoon echt superleuk om zoveel tijd met mijn vrienden door te brengen.


Ook 's avonds bleef het ma regenen maar uitgaan moesten we toch! We hadden geen paraplu's maar in letterlijk elke vuilbak vonden we wel een gedumpt exemplaar zodat we zelfs bijpassende kleurtjes en motiefjes konden kiezen.








Of hoe je ook lol in de regen kan hebben....









En jaaaa, zondag regende het niet meer!!! Ganse dag rondgecrosst om toch nog mijn favoriete plekjes te kunnen zien.

Ik heb nu even geluk dat ik in het Nederlands schrijf en dat de kennis van het Nederlands van de Madrilenen beneden alle peil is, maar Barcelona blijft voor mij toch een veel mooiere stad.
In het algemeen verlopen mijn kennismakingen in Madrid als volgt:

Vraag 1: Hoe lang ben je al in Madrid
Antwoord 1: 1/2/3/4 maanden (naargelang de datum waarop de vraag werd gesteld)

Vraag 2: Waar heb je dan Spaans geleerd?
Antwoord 2: Ik heb een tijdje in Barcelona gewoond
Vraag 3: En welke stad vind je het leukste???Barcelona of Madrid
Antwoord 3: ehm... Moeilijk te vergelijken....



Madrid heeft misschien een iets beter nachtleven en de Catalanen zijn ongetwijfeld veel moeilijkere mensen dan Madrilenen en in Barcelona kan je soms gek worden van alle toeristen. Maar Barcelona is zooo mooi en heeft een heel leuke vibe
Madrid daarentegen heeft een echte cafe-cultuur. Alle bars zitten altijd vol en het is altijd supergezellig, ook in de lelijke, overbelichte typische Spaanse cafe's waar ze niet eens muziek hebben opstaan. De sfeer op zondagnamiddag in La Latina bvb is echt ongelooflijk. Iedereen spreekt af met vrienden tegen 5 uur en dan begint het feest weer opnieuw, maar gewoon vroeger dan op zaterdag.






Dit is iets heel grappigs. Op het plein voor de kathedraal komen er regelmatig oudjes samen en dan dansen ze een soort volkdans in een kringetje. Alle jassen en sjakosjen worden in het midden gelegd wat een grappig zicht is. Ik heb de bedoeling nooit helemaal begrepen, maar het is echt immens schattig om te zien, ook al komt er niet veel choreografie bij kijken.



Lunch op het strand...








Wat echt super is tegenwoordig in Barcelona, zijn deze fietsen. Het is hetzelfde systeem als in Parijs en ook in San Sebastian hebben ze het ingevoerd. (Madrid laat nog even op zich wachten).
Over de hele stad vind je fietsenparkings en daar kan je dan een fiets nemen en die in eender welke parking opnieuw stallen. En het heeft echt enorm veel succes. Toen ik in Barcelona woonde, had ik ook een fiets. Maar het was eigenlijk levensgevaarlijk af en toe. Maar nu hebben ze dus wel zwaar geinvesteerd in fietspaden en echt iedereen rijdt op de bici's rond.


Yacine met zijn gebroken voet doet het dan zo... Veel rusten, zei de dokter.. tsja..






3 opmerkingen:

emDJee zei

Helena! die dansen dat zijn Sardana's ! Als kwart Lloretiaan ben ik daar dus ook mini deels mee opgegroeid. Ik vind die dans ook schattig maar die muziek is pure hel! hehehe. wij hadden vroeger zo'n propaganda video van catalunya met alleen maar sardana muziek op de achtergrond. horror!

leuke post ! bcn love !

ellen zei

I should rephrase myself. I think the reward for most loyal reader should go both to Afri and Marie-Julie :)
Afri for actually passing my dutch through google translator and MJ for a reply to each and every post and actually enriching the blog!

Hail to both! :)

Eef zei

Spaanse boulette!
Gij zijt toch een wereldburgerke hé! Vrienden overal! Zalig!
My one and only tutor: Ellen!
Ik begrijp dat het lastig voor jou gaat zijn om terug efkes naar België te keren en dan direct terug te vertrekken... maar geniet toch efkes van de moment da ge daar zijt! En als ge op uw nieuwe bestemming zit, zult ge zelfs geen tijd hebben om over het gemis van iedereen te piekeren! U kennende, hebt ge op het vliegveld zelfs al vrienden!
Geniet van je dagjes België, maak het afscheid in Madrid niet te zwaar, en kijk uit naar uw volgende avontuur!
Ik zie je graag dollie!
x